Have a STRONG DAY!
8Jan/139

Mitt Playitas och Fuerteventura

Jag ska försöka förklara varför jag rekommenderar Playitas och samtidigt ge er mina bästa tips på vad man kan göra på Fuerteventura. Det känns viktigt att poängtera att jag inte på något sätt är sponsrad vilket man lätt kanske kan tro eftersom jag överöst Playitas med superlativ i de senaste blogginläggen. 

Träningsutbudet. Här finns någonting för alla, oavsett vad man gillar och på vilken nivå man befinner sig. Simning, cykling, löpning, gym, bollsporter, gruppträning och golf är bara några av alla aktiviteter som går att utöva. Det går även att få privatlektioner i flera sporter, hyra/låna utrustning samt vara med i lopp/tävlingar som ordnas flera gånger i veckan.

Upp i bergen. Jag gillar att gå kuperade promenader och Fuerteventura är bergigt. Vill man till grannbyn Gran Tarajal så finns det en väg över bergen som tar strax över timmen. Perfekt sätt att få upp flåset, se en annan by och samtidigt få färg. 

Upptäck ön via cykel. Har du inte tagit med din egen cykel går det att hyra både landsvägscykel eller mtb via hotellet och som jag tidigare skrivit så har Playitas cyklister tagit över ön. Cyklarna som hyrs är väldigt bra och eftersom ön är liten tar man sig fram snabbt. Dock inser man inte hur backigt och blåsigt det är förrän man är på sadeln!

Spring i soluppgång. Jag älskar att gå upp tidigt, innan alla andra vaknat, och utforska stigar och städer. Rekommenderar varmt att springa i soluppgången för att få lite extra energi. Om man gillar kuperad löpning så har man verkligen kommit rätt!

Ät dig mätt. Livet på Playitas är så enkelt, du tränar/gör utflykter på dagen och har middagen serverad på kvällen. Många verkar tro att det enbart serveras sallad till middag vilket är helt fel. Det finns definitivt många nyttiga alternativ varje dag, både till frukost (gör egen müsli, ägg, frukt, mörkt bröd osv) och till middag (sallad, wook, lax, kyckling, vilt osv), men det finns serveras även pannkakor med nutella till frukost, pommes och feta såser samt stort efterrättsbord till middagen. Mixa som du själv vill och gör dina egna val.

Negativt om Playitas. Självklart finns det en hel del som skulle kunna förbättras på Playitas med. En grej är alla småsaker som kostar extra som man kanske inte tänker på. Internet ingår inte i priset (kom igen, de är 2013 nu!) utan istället fick vi betala för ett segt nät som många gånger bara försvann. Att hyra cyklar eller simma i riktiga bassängen kostar, precis som att få ut badhanddukar till poolen eller att använda safety boxen. Bokningssystemen till träningspassen var inte heller de bästa då ledaren aldrig kollade av vilka som stod på reservlistorna utan bara släppte på och vips fick man som första reserv inte längre plats på klassen då andra trängt sig före.

MINA FAVORITUTFLYKTER PÅ FUERTEVENTURA
Orkar man inte cykla över ön så är det väldigt smidigt att hyra bil. Nu har jag alltid suttit i passagerarsätet men skulle inte ha något problem med att köra på Fuerteventura då det är lite trafik på vägarna, bra skyltat och väldigt likt svensk bilkörning i tempo.

Stränderna. Längst upp i norr har det blåst in sand från Saharaöknen vilket ger en perfekt strand och en cool miljö att vara i. Stället heter El dunes de Corralejo. Vill du hellre sola på svart sand finns det exempelvis på Playitashotellet, i grannbyn Gran Tarajal eller vid grotterna i Ajuy. Det är absolut inget fel på Playitas strand men den är inte heller wow på något sätt. Vill du ha bra stränder åk till El dunes de Corralejo eller till Morro jable.

Bästa restaurangen. Gillar du tapas och vill sitta på ett genuint ställe är min favorit Casa Isaitas som ligger i utkanten av Pájara. Det är en härlig familj som driver stället och det känns som du hamnat mitt i deras trädgård när du äter. Testa deras lokala ostar samt geten och du kommer inte att bli besviken! Vi fastnade också extremt mycket för deras gosiga hundar som finns på gården.

Grottorna i Ajuy. I lilla byn Ajuy finns flera coola grottor att utforska. På med bra skor för det är en hel del trappor som ska bestigas. Här är det även väldigt fint med svart strand, vita/svarta klippor och turkost vatten.

ERA FRÅGOR OM PLAYITAS 
Hur klär man sig under träningen?
I vanliga träningskläder. Vissa kör kläder i bomull medan andra kör funktionsmaterial, det är precis som hemma på vilket träningsställe som helst. Vill du smälta in rejält så ta på dig en riktig skryttröja (Ironman, Swissalpine triathlon osv)! 

Är jag tillräckligt tränad för att åka till Playitas?
Svar ja, oavsett vilken form du är i! Det finns både korta, långa, tjocka och smala människor på anläggningen. Du tränar så mycket du orkar och gör annat resten av tiden. På Playitas finns många elittränade som kör ordentligt och länge, men det finns även dem som kör ett pass om dagen, eller ett pass i veckan.

Kan man vara på Playitas och inte träna?
Ja, däremot tror jag det kan bli svårt eftersom det finns så många olika träningsformer som lockar. Men det finns även de som åker till Playitas och njuter av en "vanlig" semester med sol, bad, middagar och utflykter.

Kan man ha med sig barn till Playitas?
Det här är den vanligaste frågan jag fått och tyvärr ger jag det sämsta svaret här eftersom jag själv inte har barn och inte tänkt så mycket på det. Men jag har sett att lite äldre barn har testat på olika sporter tillsammans. Jag har även sett små barn sitta i babystolar under middagarna så självklart finns det familjer som åker till Playitas. De flesta tror jag bor i lägenhetshotellet, där finns nämligen barnpool.

Finns det någonting att göra om man inte vill träna?
Förutom att göra det jag tipsat om ovan så kan du gå över till Las Playitas, byn som bara ligger någon minut från hotellet, och titta lite där. De ska tydligen ha bra fiskrestauranger. Du kan även ta dig in till huvudstaden Puerto del Rosario och gå i affärer om du är på det humöret. Bara fantasin sätter stopp på vad man kan hitta på när man är på ett nytt ställe.

Äter alla bara supernyttigt?
Nej. De flesta som jag såg åt efterrätt och drack vin till maten - även de som gick omkring i Ironmantröja. Sedan finns det ju även de som väljer frukt till efterrätt eller bara kör sallad och fisk till middag, men de är absolut inte i majoritet. Själv åt jag efterätt varje dag - det är ju semester!

Vilka pass rekommenderar du?
Mina favoritledare som är på Playitas just nu är Katie från England och Telmo från Portugal, de var duktiga på att instruera. Jag gillade fitball-passet och Telmos spinning. Jag hörde även att body toning var bra men gick aldrig på det. Stretchen som hölls varje dag var verkligen skön och välbehövlig. Gillar du military traning så gå på bootcamp-passet. 

Kan jag åka dit ensam?
Ja, är det någonstans det är lätt att skaffa nya vänner så är det i samband med träning. Förutom att det ordnas gemensamma cykel-/bergs-/löpturer så pratar folk med varandra generellt här. Det var många som åt frukost och middag själv utan att de fick konstiga blickar på sig.

Författare Annika - strongday.se

Kommentarer (9) Trackbacks (1)
 1. Även om jag är träningsfreak låter PI inte direkt lockande för min del. För mycket sällskapsresan och att träna och umgås med svenskar kan jag göra i Sverige.

 2. Tack för bra info och för härliga bilder, ska se till att boka Playitas under 2013!

 3. ååh vilket roligt inlägg, ska se till att mamma läser detta som så gärna vill åka dit :) kram

 4. Veckan på Playitas var den roligaste jag varit på under hela mitt 67 åriga liv.

 5. Margareta: Åh vad glad jag blir när du skriver så! Vad var det som gjorde att du trivdes så bra?

  Z: Du orkade läsa igenom det alltså, blev lite långt! Men ja tipsa henne, tror hon skulle älska Playitas!

  Ann-Sofie: Do it!

  Pilla: Spännanade åsikt. Vi är alla olika, känns mer som du gillar löpresor? Jag tyckte faktiskt inte PLayitas var så sällskapsresan, för många seriösa elitmänniskor där och verkligen inte bara svenskar. Men vid bufféer blir det nästan alltid lite sällskapsresan på något sätt!

 6. Kommentar till om man kan ta med ungarna; Playitas har, precis som så många andra resorter, en typ av barnklubb (men mer aktiv… såklart) – Kids Sports Academy. Dock anordnas den bara vissa veckor. http://www.playitas.info/se/aktiviteter/kids-sports-academy

  Att Playitas skulle vara ngn form av sällskapsresan håller jag rakt inte med om – såg varken grisfester, fylla, dans på borden eller ”ikväll får 107 svenskar gonorré”-tshirtar… många svenskar – ja. påträngande, högljudda svenskar – nej.

 7. Hittade hit via lanttolife.se. Har länge varit sugen på Playitas men vet inte om jag ska åka till Portugal istället där de också har träningsresor, har du varit där? Finns fler träningshotell som du rekommenderar? Tack för svar.

 8. Madde: Jag har inte testat Portugal än men vet flera som varit där och tyckt att det varit superbra. Allt beror såklart på vad man är ute efter att träna, utbudet skiljer sig åt en del. Gillar du cykling så röstar jag för Playitas! När har du tänkt åka? I sommar kommer även Fritidsresor erbjuda träningsresor. Kul att det finnas valmöjligheter på träningsresorna framöver!

 9. Hej. Jag funderar på att boka men hade gärna delat med någon för att få ner priset lite. Tänkte då på functional fitness week. Avresa 9 juni i år, 1 vecka. Är det någon som är sugen? Tänkte åka från Köpenhamn då jag bor på Västkusten. Om så är, så skriv här så tar vi kontakt.

  Jättebra artikel annars, har letat efter lite recensioner utav stället.


Kommentera